BrewOS

Hanat

Mikäli vähittäismyyt olutta suoraan tuotantoerän tankkiin liitetystä hanasta, joka on varustettu ohivirtausmittarilla, voit pitää kirjaa kulutuksesta hana-ominaisuudella. Hana-omainaisuus laskee kulutuksen syötettyjen mittarilukemien perusteella, ja mahdollistaa kulutuksen kirjauksen verotilille.

Hanan avaaminen ja sulkeminen

Hana avataan tuotantoerän kotisivulta. Avatessa hana sen tuotantoerän sivulta annetaan

  • olut, jota hanasta jaellaan, ja
  • mittarilukema avaushetkellä.

Olut-tietoa käyteään viranomaisraportoinnissa ja valmisteveron laskennassa. Mittarilukemat syötetään aina litroissa. Syötä mittarilukemat sillä tarkkuudella kuin ohivirtausmittarisi ne antaa.

Kun hana on luotu, se saa oman kotisivunsa, jonka kautta sitä voidaan hallita, syöttää mittarilukemia ja tehdä verokirjauksia.

Kun hanaa ei enää tarvita, se suljetaan sen kotisivunsa kautta. Sulkemisen jälkeen hanalle ei voi enää syöttää uusia mittarilukemia. Huomaa, että hanaa ei itsessään voi muokata: Jos haluat vaihtaa esim. oluen, niin sulje hana, ja avaa uusi hana uudella oluella.

Mittarilukemien syöttäminen

Hanan ollessa auki, voi syöttää sille mittarilukemia vapaassa tahdissa sen kotisivun kautta. Voit esim. syöttää mittarilukeman jokaisen anniskelupäivän päätyttyä, jolloin kulutuksesta jää mahdollista auditointia varten selkeä jälki.

Mikäli syöttäessä tapahtuu virhe, niin voit poistaa virheellisen mittarilukeman niin kauan, kunnes

  • hana suljetaan, tai
  • mittarilukemasta on tehty verotilikirjaus

Verotilikirjaukset

Kirjatut mittarilukemat eivät kirjaudu verotilille automaattisesti, vaan hanan käyttäjä voi tehdä hanan kulutuksen edetessä yhden tai useamman verotilikirjauksen. Verotilikirjauksessa valitaan haluttu määrä mittarilukemia hanan avaamisesta tai edellisestä verotilikirjauksesta eteenpäin. Oletuksena on, että kaikki vielä raportoimattomat mittarilukemat kirjataan syötettävällä verokirjauksella.

Verotilikirjaus laskee kulutetun litramäärän automaattisesti annetuista mittarilukemista. Toimitusilmoituksissa käytettävät tukkuhinta, tuotenumero (tuotteen EAN-koodi) ja vähittäismyyjän anniskelulupanumero syötetään käsin. Täsmäytys hetkeksi kirjaukselle laitetaan viimeisenä syötetyn mittarilukeman syöttöajankohta.

Kun verotilikirjaus on tehty, siihen liittyvät mittarilukemat lukitaan, ja syötetty kirjaus huomioidaan

  • Valmisteveroilmoituksessa Verottajalle
  • Toimitusilmoituksessa Valviralle
  • Astiointi-ilmoituksessa Valviralle
Sivua viimeksi päivitetty 2.4.2024 11:05